Les treballadores i usuàries reunides en la Plataforma Tancada-Resistència Clínic juntament amb altres moviments socials, vàrem impedir amb les nostres mobilitzacions la privatització planejada de l’Hospital Clínic que desitjava transformar-se en una Fundació, de la mateixa manera que ara ho és l’Hospital de la S.C i Sant Pau. Una Fundació, que per tenir aquesta figura jurídica i organitzacional resultés opaca a qualsevol intervenció de supervisió o control públics, tant dels comptes com de les seves activitats.
Els moviments socials vàrem guanyar aquesta batalla, malgrat que es va constituir un consorci públic format pel Servei Català de la Salut, Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic, amb un percentatge variable de participació privada ( 2015)
L’antiga Fundació Clínic es va mantenir com a entitat privada pròpia, gestionant un immens patrimoni adquirit a través de les innombrables donacions i propietats que aquest Hospital ha anat rebent a través dels seus molts anys d’història (1906)
També ha estat una de les lluites dels moviments socials, la denúncia constant de l’existència dins del propi edifici hospitalari, d’una Clínica mercantil, BarnaClinic SA, que utilitzava recursos i estructura del propi hospital públic per promoure l’atenció sanitària privada a fi de repartir beneficis directament a les butxaques d’ alguns professionals de l’ hospital.
Mentre els gerents i gestors del centre manifestaven de manera pública la falta d’espais, es tancaven simultàniament plantes i serveis a l’hospital, augmentant les llistes d’espera i les derivacions dels pacients als hospitals privats. Entre ells, l’Hospital del Sagrat Cor, rescatat en diverses ocasions amb diners públics per la Generalitat. Actualment es propietat d una multinacional (Quirón Salut) i es manté gràcies, un cop més, als diners públics del CatSalut.
Les denúncies dels moviments socials van aconseguir que el Parlament de Catalunya ordenés la paralització de les activitats de la Clínica privada després de les reiterades i múltiples “irregularitats” assenyalades, any rere any, pel Tribunal de Comptes de Catalunya.
No obstant això les aspiracions dels gestors de l’Hospital Clínic i els seus assessors empresarials, sempre han estat convertir l’Hospital en un centre de negoci amb alta participació de farmacèutiques, laboratoris, fons Koplovich, CaixaBank, etc. etc., en definitiva, utilitzar els terrenys públics cedits de la Escola Industrial, per a la inversió privada i un nou “pelotazo immobiliari I urbanístic”, ecològica i mediambientalment insostenible, a fi d’ erigir-se en un centre referent per al turisme sanitari i per afavorir l’enriquiment a base de sobresous als seus caps i dirigents. En paraules del propi Gerent, a fi de “retenir el talent en el sistema públic”, un ”talent” i un enriquiment innegables, adquirit fins ara, dins del propi hospital públic i utilitzant els seus recursos.
Actualment la Fundació privada Clínic gestiona les inversions i el patrimoni de les donacions a l’Hospital, i controla una gran quantitat d’immobles, terrenys en diferents localitats de la província de Barcelona, pisos de lloguer, aparcaments i edificis sencers i solars distribuïts per Barcelona i altres ciutats i províncies i fins i tot fora de la Comunitat Autònoma. Terrenys i locals suficients com per a construir el complex que ara pretén obtenir de sòl i inversió pública a benefici de les entitats privades interessades, i destruint el patrimoni històric de la ciutat.
Durant anys hem advertit a les administracions sobre les pretensions de l’Hospital Clínic, sobre els plans per a aconseguir terreny públic per a una nova especulació urbanística de col·laboració públic-privada, sense utilitzar el seu propi i immens patrimoni , afavorint d’aquesta manera als inversors privats que esperen aquest regal de les administracions implicades.
Durant i aprofitant la pandèmia, el Clínic presumeix de tenir pròxim l’acord amb Ajuntament, Diputació i Generalitat, per al projecte urbanístic que s’apropiarà de l’Escola Industrial, propietat de la Diputació de Barcelona, destinada a serveis d’educació pública. Uns edificis i terrenys catalogats com a bé d’interès local i, per tant, protegits.
En defensa del interès públic volent desemmascarar els interessos privats que han operat sempre en aquest centre:
-
L’hospital Clínic ha d’obrir tots els Serveis i plantes que s’han anat tancant , aprofitant tota la capacitat instal·lada real del centre.
-
Tancar definitivament la Clínica privada Barnaclínic SA que opera en una planta de l’Hospital i l’edifici contigu, seguint la resolució del Parlament de Catalunya.
-
Recuperar l’Hospital del Sagrat Cor, situat a dos carrers del propi Hospital Clínic, rescatat en diverses ocasions amb diners públics i que funciona gràcies a ser proveïdor del CatSalut, actualment propietat d’una multinacional.
-
Recuperar els terrenys i propietats que de manera privada gestiona la Fundació Clínic, destinats al interès públic. Ja que la seva formula jurídica i finalitats permeten l’ us dels mateixos per les ampliacions que el Clínic demana.
També exigim transparència sobre les negociacions tan avançades de les quals presumeixen uns gestors públics que ho fan seguint els seus propis interessos amb tota l’opacitat possible cap a la ciutadania.
https://www.lavanguardia.com/opinion/20200525/481374428325/el-futuro-del-hospital-clinic.html