-
El Clínic antepone su imagen a la protesta ante la inminencia de La Marató
Pese a que hacía meses que se sabía que el Hospital Clínic de Barcelona iba a ser privatizado, el Comité de Empresa de la institución decidió movilizarse la semana pasada. Han montado unas mesas en el hall para recoger firmas, principalmente contra los recortes.
En la entrada del Hospital Clínic han convivido, en los últimos días, dos mostradores: en uno, se pedían firmas contra los recortes en sanidad. En el mostrador de al lado, se promocionaba La Marató de TV3.
***
La asamblea del barrio de l’Eixample decidió, el pasado 12 de diciembre, acampar junto a los miembros del sindicato para mostrarles su apoyo. Han creado un usuario de Twitter (@tancadaclini0c)con el hashtag (#tancadaclinic) desde donde informan de las actividades y del desarrollo de la ocupación.
Sin embargo, según la asamblea de la Eixample el Comité de Empresa del Clínic se ha desentendido de los manifestantes. De hecho, es el único de todos los hospitales afectados por las políticas de recortes que no se ha solidarizado con asambleas de barrio que les han mostrado su apoyo.
Van incluso más allá: debida la inminencia de La Marató, que se celebrará este domingo y en la que el Clínic tomará un papel activo; el hospital teme que dicha acampada dañe su imagen y por eso se prevé un desalojo este sábado noche.
De esta forma, se dibuja un panorama bastante desconcertante en el hall del Hospital Clínic: dos organismos protestando contra lo mismo, la privatización de la sanidad pública, pero siguiendo caminos diferentes.
¿Qué empuja al Comité a desentenderse de la Asamblea de barrio? ¿Por qué no se movilizó al saber que el Clínico se iba a privatizar?
-
La tancada de l’Hospital Clínic demana suport i radicalitat en la lluita
Per Cesc Laporta, EnLluita, 15/12/2012. Sota el lema: Per la Sanitat Pública, una gran pancarta dóna la benvinguda a l’Hospital Clínic de Barcelona. Just darrera, algunes tendes de campanya contra la privatització de l’Hospital i unes taules on es recullen firmes a favor d’uns serveis públics i de qualitat per als treballadors, les treballadores i per a la ciutadania.
Les tendes de campanya pertanyen a la recent creada Assemblea de L’Hospital Clínic (HC); les taules, al comitè d’empresa format per set sindicats i que representa a més de 4.500 persones.
En la tancada al Clínic és viu una tensió latent entre dues formes de reivindicació que defensen un mateix objectiu. Per una banda, l’Assemblea del Clínic, impulsada per l’Assemblea de l’Eixample Esquerra (AEE) i hereva de la lluita de l’Hospital de Sant Pau, formada per treballador i treballadores de l’HC, membres del Grup de Defensa de la Sanitat Pública, membres de la AVVEE, membres de la Plataforma Aturem la Privatització de la Sanitat Pública (PAPSP), estudiants de la UAB i la UB… Un espai de confluència de col·lectius, plataformes i personal del centre des d’on es va llançar la convocatòria per a la tancada, convidant a les assemblees dels barris veïns, dins del marc de coordinació de tancades per la Sanitat del 12 de desembre. Per a la Isabel, una de les impulsores de la tancada i membre de l’AVVEE i de l’AEE està clar: “la força del moviment en defensa de la Sanitat Pública rau en la seva transversalitat”. (llegir més)
-
L’obscur projecte de privatització de l’Hospital Clínic
Font: L’Accent, Redacció, 13 Desembre 2012, Barcelona
El cas de l’Hospital Clínic de Barcelona, el segon hospital públic més gran de Catalunya en llits i activitat, és especial, ja que es troba al caire d’un procés d’imminent privatització si el govern de CiU aconsegueix els suports necessaris. “Tot està punt”, declarava Roser Fernández, número dos de Boi Ruiz i secretària general de la Conselleria, poc abans de les eleccions passades i comptant amb una majoria absoluta de Mas. El cop rebut per la formació conservadora ha frenat el procés, però no ha aturat els plans de privatització d’aquest històric centre. Recentment, informacions dels mitjans ElDebat.cat i del Diario Médico destapaven alguns aspectes del procés de privatització, fins ara encoberta, que beneficiaria afigures properes a CDC i Mas. Es revelaven alguns detalls escandalosos, com tractes per reservar llits per a potentats malalts d’Emirats del Golf Pèrsic i també fons de Qatar interessats a invertir-hi, mitjançant societats de capital risc.
La privatització tindria com a protagonista Jaume Aubia, home fort del del Col·legi de Metges de Barcelona des de fa 30 anys i figura emblemàtica de “la CDC dels negocis”. Inicialment hi hauria tingut un paper important Josep Prat, ara apartat per la seva imputació judicial arran dels escàndols de l’Institut Català de Salut. Una altra figura rellevant és Xavier Pomés, antic conseller de Sanitat i Interior amb les governs de Pujol, i actual president de la polèmica Fundació de Gestió de l’Hospital de Sant Pau i també president del patronat del Clínic. A més, és un alt directiu de congregacions eclesials amb interessos en la sanitat, segons alguns analistes l’home més fort de l’església Catòlica en l’àmbit sanitari principatí. Tant Aubia com Pomés, igual que abans Josep Prat, estan ben relacionats amb personatges com Feliu Sucarrats, Ramón Bagó o la família Sumarroca, propietaris dels principals grups privats que es beneficien de la privatització de la sanitat al Principat sota el govern de CiU.
-
En Lluita, “La Sanitat s’alça. Sanitat pública i de qualitat. Unim totes les lluites”, suplement de Sanitat – desembre de 2012.