Raons per a una gestió pública transparent: fraus de grups privats que produeixen pèrdues de fons públics

El frau d’un grup privat hauria provocat pèrdues milionàries de fons públics a un institut mèdic 

Font: El Triangle, http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/12/el_frau_d_un_grup_privat_hauria_provocat_perdues_milionaries_de_fons_publics_a_un_institut_med_33020.php, 18 de desembre.

Es destapa un altre escàndol a la sanitat catalana, que té com a protagonista el grup CRC, que va fer-se amb el control d’una fundació pública i va buidar-la de recursos en benefici d’empreses del hòlding privat.
El diari El País ha revelat l’enèsim escàndol de la sanitat catalana. Darrera de la fallida de l’Institut d’Alta Tecnologia (IAT) hi hauria l’actuació irregular del grup privat CRC Corporació Sanitària, que hauria provocat pèrdues milionàries a una fundació d’hospitals finançada, fonamentalment, amb fons públics a través de l’adquisició de materials i serveis a través de l’IAT que, realment, anaven a empreses del grup privat CRC.

L’IAT és una fundació creada el 2001 per construir i gestionar el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB; a la imatge), formada per tres hospitals públics (Clínic, Vall d’Hebron i Mar) i pel grup CRC, que segons la seva web és líder en el sector del diagnòstic mèdic a Catalunya i compta amb 19 centres d’aquest tipus al Principat, a banda de 18 hospitals. Les diverses pràctiques irregulars que hauria comès CRC a IAT haurien provocat que la fundació acabés demanant el concurs de creditor a l’octubre de l’any passat.

Segons l’administrador concursal i l’auditora Faura-Casas, CRC es va aprofitar del control que tenia en la gestió de la fundació per obtenir de forma irregular nombroses subvencions i desviar a empreses del seu grup tot tipus de material comprat amb fons públics. L’administrador concursal calcula que el hòlding privat deu a la fundació 5,3 milions, dels quals 3,27 correspondrien al forat provocat per l’adquisició de materials i serveis a través de l’IAT que, finalment, acabaven a empreses del grup privat.

El projecte estrella de l’IAT era la construcció d’un ciclotró, un accelerador de partícules que, segons un acord amb el Ministeri de Ciència i Tecnologia –que el 2002 va aportar-hi un crèdit de gairebé 6 milions-, només podia ser emprat amb finalitats docents i d’investigació, en cap cas comercials. A l’hora de la veritat, però, CRC va oferir el ciclotró a empreses del sector farmacèutic i sanitari. L’escàndol va augmentar el gener de 2008, quan IAT, que estava gestionada bàsicament per persones de CRC, va decidir vendre l’ús del ciclotró i les xarxes susceptibles de ser comercialitzades a una filial del hòlding empresarial, anomenada CRC Centro de Imagen Molecular. Sense el seu principal actiu, l’IAT va quedar reduïda a la mínima expressió, amb només quatre dels 40 treballadors, però CRC encara se n’aprofitaria amb les esmentades compres de materials i serveis pagats amb diners públics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s