Mai més morts evitables, Mai més negoci amb la sanitat

La crisi del coronavirus ha destapat la situació del sistema sanitari en l’estat espanyol i a Catalunya. Anys de privatitzacions, mercantilitzacions i profundes retallades s’han plasmat en l’espectacle d’aquestes setmanes: Atenció Primària sense mitjans ni recursos suficients per a contenir la pandèmia, hospitals col·lapsats amb pacients per terra, professionals obligats a decidir a qui intentaven salvar la vida per falta de respiradors, residències de gent gran en les quals els infectats i les morts sense atenció han estat la tònica general, centres de minusvàlids psíquics, presons i CIES i CETIs dels quals ni es parla.

Hi ha responsables: polítics que van aprovar a nivell estatal la Llei 15/97 o que la van mantenir. A Catalunya, la reforma de la LOSC de 1995, que va permetre l’entrada de l’afany de lucre a la sanitat pública va tenir un ampli consens parlamentari i cap partit polític ha plantejat la seva derogació. Sindicats domesticats que no han defensat l’interès general, empreses i fons de capital de risc que s’han estat lucrant amb aquestes privatitzacions i mercantilitzacions, jutges que no han vist cap problema en les lleis que desmuntaven la sanitat,….i la gran majoria de la població que es va mantenir en silenci mentre tot això ocorria pensant que no l’afectava. Avui, la realitat és una altra. Totes i tots hem perdut o conegut a algú que ha mort per falta d’assistència o per deficiències en l’atenció.

No podem tornar a la situació de partida. Els de sempre pretenen fer net i tornar a la situació prèvia, en la qual el sistema ja estava profundament desmantellat. Al juny de 2019, segons xifres oficials, convenientment maquillades, 168.108 persones esperaven una intervenció quirúrgica a Catalunya amb un temps mitjà d’espera de gairebé 5 mesos (dels més alts de tot l’Estat espanyol). 322576 persones esperaven una primera consulta amb l’especialista, amb un temps mitjà d’espera de més de 3 mesos. Mentrestant, les assegurances i mútues privades (moltes de les que han desaparegut durant la pandèmia), no han deixat de créixer i fer caixa a la costa de la nostra salut. Per si això no fos suficient, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya preveu atorgar gairebé 43.000€ per pacient ingressat a UCI amb la COVID 19 a tots els centres que hagin participat en la pandèmia (això inclou entitats públiques però també entitats semi-públiques i entitats completament privades)

Ara no volem promeses, ni comissions parlamentàries, ni llibres blancs per a “reconstruir la sanitat”….elaborats pels quals ens han portat a aquesta situació. Aquest és un problema de totes. És el moment, i la responsabilitat és nostra. Estem obligades a sortir al carrer. No un dia, ni dos, sinó tots aquells que siguin necessaris per a obligar-los a blindar la sanitat, revertir el privatitzat, expulsar a l’ànim de lucre de l’atenció sanitària, establir un sistema digne de cura dels nostres majors. Per a centrar el sistema en la prevenció, i en l’actuació contra els productors de malaltia…….és a dir per a prevenir el que no sabem curar. Perquè els nostres diners es dediqui a garantir l’interès general.

Mai més morts evitables, Mai més negoci amb la sanitat

1. Derogació de la llei 15/97 i de l’article 90 de la Llei General de Sanitat. A Catalunya derogació de la LOSC 1995 i reversió del model público-privat. Rescat de tot allò privatitzat i mercantilitzat. Potenciació i desenvolupament d’un nou model d’Atenció Primària centrada en la salut col·lectiva, i no sols en l’atenció individual. Supressió de xarxes paral·leles. Incompatibilitat absoluta públic-privat. Fora les empreses privades de la sanitat. Sancions i/o intervenció d’aquells centres privats que no han utilitzat els seus recursos o han tancat en plena pandèmia.

2. Per una indústria sanitària i farmacèutica pública.

3. Sanitat per a tothom, incloent les persones migrants independentment de la situació administrativa.

4. Cura de les persones grans amb dignitat. 

5. Per un sistema sanitari centrat en els condicionants socials de la salut i la malaltia.

Per un sistema públic, universal i gestionat per professionals i població.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s